Waar of bij wie kan je advies of hulp vragen als je problemen hebt met je woon-werk verkeer?
- Persoonsvolgend Budget (PVB): Met het persoonsvolgend budget kunt u zorg, ondersteuning en assistentie betalen.
Meer informatie:
https://www.vaph.be/persoonlijke-budgetten/pvb/besteden
https://www.vaph.be/documenten/starten-met-het-persoonsvolgend-budget - Taxi minder mobielen centrale
Meer informatie: https://www.mindermobielencentrale.be - Carpoolen
https://www.carpool.be/nl
Meer informatie: https://www.vlaanderen.be/carpoolen - Dienstencheques
Meer informatie: https://dienstencheques.vlaanderen.be - Tegemoetkoming in de woon-werkverkeer kosten
Meer informatie:
https://www.vlaanderen.be/tegemoetkoming-in-de-kosten-woon-werkverkeer-voor-personen-met-een-beperking
https://www.vdab.be/arbeidshandicap/verplaatsingskosten.shtml
Preventieadviseur-arbeidsarts
Definitie
De preventieadviseur-arbeidsarts is gespecialiseerd in de relatie tussen gezondheid en werk. Hij ijvert voor een evenwicht tussen de arbeidsvereisten (fysiek en mentaal) op de werkplaats en de arbeidsmogelijkheden van de werknemer. De preventieadviseur-arbeidsarts kan deel uitmaken van een interne dienst van je onderneming of verbonden zijn aan een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. In beide gevallen neemt hij zijn beslissingen onafhankelijk van de werkgever.
Meer informatie
Brochure Vlaams Patiëntenplatform – Wie is wie?, p19 – 23, te vinden op https://vlaamspatientenplatform.be/nl/advies-en-tips/hoe-opnieuw-aan-de-slag-met-een-chronische-aandoening
Contact
- Indien Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk: vraag de contactgegevens op bij je personeelsdienst
- Indien Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk: via https://www.seed-connect.be of mijngezondheid.be (onder werk en gezondheid)
Werkgever of leidinggevende
Definitie
De werkgever is diegene die jou werk geeft op basis van een arbeidsovereenkomst. Een leidinggevende staat in voor de dagelijkse leiding over jouw werktaken. De werkgever heeft een aantal verplichtingen, zoals zorgen dat jouw gezondheid en veiligheid is gegarandeerd, opleidingen aanbieden, loon uitbetalen, … Bij een goed contact is jouw werkgever of leidinggevende een goed eerste aanspreekpunt om problemen te bespreken.
Meer informatie
Contact
Doe navraag op je werkplek.
Vertrouwenspersoon of preventieadviseur psychosociaal welzijn (papsy)
Definitie
Werknemers die met moeilijkheden geconfronteerd worden, kunnen terecht bij een vertrouwenspersoon of preventieadviseur psychosociaal welzijn (PAPSY). Een vertrouwenspersoon is een intern aanspreekpunt, waar je in eerste lijn laagdrempelig een gesprek mee kunt hebben. Zij hebben een korte basisopleiding gehad om vertrouwenspersoon te mogen zijn. Een PAPSY is iemand extern, verbonden aan een preventiedienst en staan in nauw contact met de vertrouwenspersonen.
Een vertrouwenspersoon of PAPSY vangt het personeelslid op, luistert en gaat samen met het personeelslid op zoek naar een gepaste oplossing. De vertrouwenspersoon of PAPSY kan, mits toestemming van het personeelslid, een gesprek aangaan met de leidinggevende van het personeelslid, iemand anders binnen de organisatie, of kan bemiddelen met de andere betrokken partij. Gesprekken met een vertrouwenspersoon of PAPSY zijn steeds vertrouwelijk en mogen plaats vinden binnen de arbeidstijd.
Meer informatie
https://overheid.vlaanderen.be/personeel/welzijn/werking-vertrouwenspersonen
https://www.mensura.be/nl/blog/een-vertrouwenspersoon-aanstellen-in-uw-organisatie-zo-begint-u-eraan
Contact
Doe navraag op je werkplek.
HR
HR is de afkorting van Human Resources, ook wel personeelszaken of P&O (Personeel & Organisatie) genoemd. HR omvat alles wat te maken heeft met (de zorg voor) personeel binnen het bedrijf.)
Doe navraag op je werkplek.
Gespecialiseerde jobcoach via Gespecialiseerde Opleidings- Begeleidings- en Bemiddelingsdienst (GOB)
Definitie
Meer informatie
Contact
Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB)
Vakbond
Definitie
Meer informatie
https://www.hetacv.be/het-acv/wat-doen-we/samenwerker
https://www.vlaamsabvv.be/page/categorie/721/Diversiteit.htm
Contact
Maatschappelijk (of Sociaal) Assistent
Definitie
Contact
Doe navraag waar je graag een maatschappelijk assistent wilt spreken, bv.
- MS specifieke organisaties:
-
- MS Liga: Contact | MS-Liga Vlaanderen (ms-vlaanderen.be)
- National MS Center Melsbroek: Consultaties | MS Center
- Noorderhart Revalidatie & MS, Overpelt: Sociale dienst – Noorderhart
- Gemeentelijke OCMW of sociaal huis
- Ziekenfondsen: https://www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/zorg-vinden/diensten-maatschappelijk-werk-van-het-ziekenfonds
- www.socialekaart.be
MS-Liga Vlaanderen
Het doel van MS-Liga Vlaanderen is om het algemeen welzijn van personen met MS of MS-aanverwante aandoeningen, hun familieleden en hun omgeving te bevorderen. Zij helpt mee bij het inzicht verwerven en omgaan met de aandoening, en zal zowel individueel als in groep ondersteunen en de belangen behartigen. Ze is op 6 domeinen actief: informeren, begeleiding op psychosociaal en administratief vlak, belangenverdediging, financiële bijstand, sensibilisering en ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek.
Ergotherapeut
Definitie
Meer informatie
Contact
Loopbaancoach
Een loopbaancoach gaat samen met jou op zoek naar een match tussen jouw competenties en de beroep specifieke eisen van je huidige/ een nieuwe job of andere arbeidsuitdagingen. Dit doen ze aan de hand van een individueel traject waarin coachen en begeleiden centraal staan.
Terug naar werk coördinator (Return to work coach)
Meer informatie
Infofiche “De terug naar werk-coördinator en het terug naar werk-traject”, te vinden op
Zorgprogramma - Nationaal MS Center, Melsbroek
Definitie
NMSC heeft een aantal korte en specifieke behandel- en revalidatieprogramma’s. Voor elk programma wordt er een gespecialiseerd multidisciplinair team samengesteld en is er een specifiek zorgpad uitgewerkt. Er zijn 11 programma’s die elk dieper ingaan op een specifiek probleem. Allen hebben tot doel om de zelfredzaamheid te stimuleren en waar mogelijk te vergroten. Raadpleeg de website voor meer informatie over de inhoud van elk programma.
Loopbaanbegeleiding
Definitie
In het loopbaanbegeleidingstraject zoek je tijdens verschillende gesprekken met een loopbaanbegeleider uit wat je sterktes, zwaktes, interesses en professionele ambities zijn. Daarna leer je jouw loopbaandoelen te bepalen: wat motiveert je, welke banen passen bij jou? Je stelt een persoonlijk ontwikkelingsplan op, waarin je aangeeft welke stappen je moet ondernemen om je doelen te bereiken. Tot slot helpt de loopbaanbegeleider jou om je ontwikkelingsplan waar te maken en bij te sturen waar nodig.
Meer informatie
Contact
Terug-naar-werktraject
Definitie
Contact
- CM: https://www.cm.be/diensten-en-voordelen/ziekte-en-behandeling/ziekte-en-invaliditeitsuitkering/terug-naar-werk/aanvraag
- Solidaris Limburg: https://www.solidaris-vlaanderen.be/hulp-bij-terug-naar-werk#no-back
- Vlaams & Neutraal ziekenfonds: https://www.vnz.be/een-nieuwe-start-na-ziekte-meer-dan-100-vnz-leden-deden-het-je-de-afgelopen-maanden-voor/
- Liberale mutualiteit: https://www.lm-ml.be/nl/terug-naar-werk-traject-bij-de-terug-naar-werk-coordinator
- Helan (onafhankelijk ziekenfonds): https://www.helan.be/nl/arbeidsongeschiktheid/terug-naar-werk-traject/
- HZIV: https://www.caami-hziv.fgov.be/nl/het-terug-naar-werk-traject-tnw-t