Waar of bij wie kan je advies of hulp vragen als je voelt dat je werkleven de overhand neemt?
- Tool “Mijn werkbalans” van Annick Jehaes & Karen Van Den Broeck
https://www.karenvandenbroeck.be/tools/de-werkbalans/ - Gratis online opleiding: “Pijn beter begrijpen” – VDAB
https://www.vdab.be/opleidingen/aanbod/O-AMI-800917/cursus/C-AMI-194579/Pijn_beter_begrijpen-online
Werkgever of leidinggevende
Definitie
De werkgever is diegene die jou werk geeft op basis van een arbeidsovereenkomst. Een leidinggevende staat in voor de dagelijkse leiding over jouw werktaken. De werkgever heeft een aantal verplichtingen, zoals zorgen dat jouw gezondheid en veiligheid is gegarandeerd, opleidingen aanbieden, loon uitbetalen, … Bij een goed contact is jouw werkgever of leidinggevende een goed eerste aanspreekpunt om problemen te bespreken.
Meer informatie
Contact
Doe navraag op je werkplek.
Preventieadviseur-arbeidsarts
Definitie
De preventieadviseur-arbeidsarts is gespecialiseerd in de relatie tussen gezondheid en werk. Hij ijvert voor een evenwicht tussen de arbeidsvereisten (fysiek en mentaal) op de werkplaats en de arbeidsmogelijkheden van de werknemer. De preventieadviseur-arbeidsarts kan deel uitmaken van een interne dienst van je onderneming of verbonden zijn aan een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. In beide gevallen neemt hij zijn beslissingen onafhankelijk van de werkgever.
Meer informatie
Brochure Vlaams Patiëntenplatform – Wie is wie?, p19 – 23, te vinden op https://vlaamspatientenplatform.be/nl/advies-en-tips/hoe-opnieuw-aan-de-slag-met-een-chronische-aandoening
Contact
- Indien Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk: vraag de contactgegevens op bij je personeelsdienst
- Indien Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk: via https://www.seed-connect.be of mijngezondheid.be (onder werk en gezondheid)
Vertrouwenspersoon of preventieadviseur psychosociaal welzijn (papsy)
Definitie
Werknemers die met moeilijkheden geconfronteerd worden, kunnen terecht bij een vertrouwenspersoon of preventieadviseur psychosociaal welzijn (PAPSY). Een vertrouwenspersoon is een intern aanspreekpunt, waar je in eerste lijn laagdrempelig een gesprek mee kunt hebben. Zij hebben een korte basisopleiding gehad om vertrouwenspersoon te mogen zijn. Een PAPSY is iemand extern, verbonden aan een preventiedienst en staan in nauw contact met de vertrouwenspersonen.
Een vertrouwenspersoon of PAPSY vangt het personeelslid op, luistert en gaat samen met het personeelslid op zoek naar een gepaste oplossing. De vertrouwenspersoon of PAPSY kan, mits toestemming van het personeelslid, een gesprek aangaan met de leidinggevende van het personeelslid, iemand anders binnen de organisatie, of kan bemiddelen met de andere betrokken partij. Gesprekken met een vertrouwenspersoon of PAPSY zijn steeds vertrouwelijk en mogen plaats vinden binnen de arbeidstijd.
Meer informatie
https://overheid.vlaanderen.be/personeel/welzijn/werking-vertrouwenspersonen
https://www.mensura.be/nl/blog/een-vertrouwenspersoon-aanstellen-in-uw-organisatie-zo-begint-u-eraan
Contact
Doe navraag op je werkplek.
Ergotherapeut
Definitie
Meer informatie
Contact
Een ergotherapeut wordt voornamelijk tewerkgesteld in ziekenhuizen, revalidatiecentra, preventiediensten, … Doe navraag bij de desbetreffende instantie indien je via hier een ergotherapeut wenst.
Ergotherapeuten werken ook als zelfstandige, alleen of in een groepspraktijk. Deze kan je terugvinden via hier: https://www.ergotherapie.be/NL/zoek-ergotherapeut
Kinesist
Definitie
Contact
Een kinesist wordt voornamelijk tewerkgesteld in ziekenhuizen, revalidatiecentra, preventiediensten, … Doe navraag in je ziekenhuis om te horen wat de mogelijkheden zijn.
Kinesisten werken ook als zelfstandige, alleen of in een groepspraktijk. Deze kan je terugvinden via deze websites:
Psycholoog
Definitie
Contact
Vul je stad of gemeente in en kijk vervolgens in de lijst bij ‘ondersteuning’ naar wat het meest van toepassing is voor jou, bv. communicatieproblemen, (omgaan met) ziekte, re-integratie bij ziekte, loopbaanbegeleiding, …
MS Verpleegkundige
Definitie
Contact
Neuroloog
De neuroloog is een specialist die zich vooral bezig houdt met ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Hij stelt de diagnose MS en bespreekt deze met de patiënt.
Raadpleeg de website van jouw ziekenhuis.
Loopbaancoach
Gespecialiseerde jobcoach via Gespecialiseerde Opleidings- Begeleidings- en Bemiddelingsdienst (GOB)
Definitie
Meer informatie
Contact
Zorgprogramma - Nationaal MS Center, Melsbroek
NMSC heeft een aantal korte en specifieke behandel- en revalidatieprogramma’s. Voor elk programma wordt er een gespecialiseerd multidisciplinair team samengesteld en is er een specifiek zorgpad uitgewerkt. Er zijn 11 programma’s die elk dieper ingaan op een specifiek probleem. Allen hebben tot doel om de zelfredzaamheid te stimuleren en waar mogelijk te vergroten. Raadpleeg de website voor meer informatie over de inhoud van elk programma.
Multidisciplinaire MS-raadpleging (MDR)
Definitie
Contact
Vraag er naar bij de hulpverleners (bv. neuroloog, MS verpleegkundige, …) van je (revalidatie)ziekenhuis waar je in behandeling bent.
Opgelet: niet elk ziekenhuis biedt een MDR aan! Vraag na bij MS-Liga Vlaanderen (https://www.ms-vlaanderen.be/contactaanbod).
Loopbaanbegeleiding
Definitie
Meer informatie
Contact