Opleiding
Als je van werk wil veranderen, dan is het soms nodig om een bijscholing te volgen om je competenter te maken.
Waar of bij wie kan je advies of hulp vragen als je je graag zou herscholen? Wat zijn de voorwaarden?
- Geen tips of tools
Preventieadviseur-arbeidsarts
Definitie
De preventieadviseur-arbeidsarts is gespecialiseerd in de relatie tussen gezondheid en werk. Hij ijvert voor een evenwicht tussen de arbeidsvereisten (fysiek en mentaal) op de werkplaats en de arbeidsmogelijkheden van de werknemer. De preventieadviseur-arbeidsarts kan deel uitmaken van een interne dienst van je onderneming of verbonden zijn aan een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. In beide gevallen neemt hij zijn beslissingen onafhankelijk van de werkgever.
Meer informatie
Brochure Vlaams Patiëntenplatform – Wie is wie?, p19 – 23, te vinden op https://vlaamspatientenplatform.be/nl/advies-en-tips/hoe-opnieuw-aan-de-slag-met-een-chronische-aandoening
Contact
- Indien Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk: vraag de contactgegevens op bij je personeelsdienst
- Indien Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk: via https://www.seed-connect.be of mijngezondheid.be (onder werk en gezondheid)
Vertrouwenspersoon of preventieadviseur psychosociaal welzijn (papsy)
Definitie
Werknemers die met moeilijkheden geconfronteerd worden, kunnen terecht bij een vertrouwenspersoon of preventieadviseur psychosociaal welzijn (PAPSY). Een vertrouwenspersoon is een intern aanspreekpunt, waar je in eerste lijn laagdrempelig een gesprek mee kunt hebben. Zij hebben een korte basisopleiding gehad om vertrouwenspersoon te mogen zijn. Een PAPSY is iemand extern, verbonden aan een preventiedienst en staan in nauw contact met de vertrouwenspersonen.
Een vertrouwenspersoon of PAPSY vangt het personeelslid op, luistert en gaat samen met het personeelslid op zoek naar een gepaste oplossing. De vertrouwenspersoon of PAPSY kan, mits toestemming van het personeelslid, een gesprek aangaan met de leidinggevende van het personeelslid, iemand anders binnen de organisatie, of kan bemiddelen met de andere betrokken partij. Gesprekken met een vertrouwenspersoon of PAPSY zijn steeds vertrouwelijk en mogen plaats vinden binnen de arbeidstijd.
Meer informatie
https://overheid.vlaanderen.be/personeel/welzijn/werking-vertrouwenspersonen
https://www.mensura.be/nl/blog/een-vertrouwenspersoon-aanstellen-in-uw-organisatie-zo-begint-u-eraan
Contact
Doe navraag op je werkplek.
Loopbaancoach
Een loopbaancoach gaat samen met jou op zoek naar een match tussen jouw competenties en de beroep specifieke eisen van je huidige/ een nieuwe job of andere arbeidsuitdagingen. Dit doen ze aan de hand van een individueel traject waarin coachen en begeleiden centraal staan.
Terug naar werk coördinator (Return to work coach)
Meer informatie
Infofiche “De terug naar werk-coördinator en het terug naar werk-traject”, te vinden op
Ergotherapeut
Definitie
Meer informatie
Contact
Vakbond
Definitie
Bemiddelaar via Gespecialiseerd Team Bemiddeling (GTB)
Definitie
Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB)
Blend, Boost, Flux, Commid
Definitie
Blend, Boost, Flux en Commid zijn initiatieven om jongeren (18-30 jaar) uit Limburg dichter bij de arbeidsmarkt te brengen met behulp van een individuele begeleider.
Adviserend arts
Vlaams Patientenplatform, brochure “Wie is wie?”, vanaf p.7:
Loopbaanbegeleiding
Definitie
In het loopbaanbegeleidingstraject zoek je tijdens verschillende gesprekken met een loopbaanbegeleider uit wat je sterktes, zwaktes, interesses en professionele ambities zijn. Daarna leer je jouw loopbaandoelen te bepalen: wat motiveert je, welke banen passen bij jou? Je stelt een persoonlijk ontwikkelingsplan op, waarin je aangeeft welke stappen je moet ondernemen om je doelen te bereiken. Tot slot helpt de loopbaanbegeleider jou om je ontwikkelingsplan waar te maken en bij te sturen waar nodig.
Meer informatie
Contact
Terug-naar-werktraject
Definitie
Dit is een traject waarbij een terug-naar-werk-coördinator van jouw ziekenfonds je ondersteunt bij het vinden van de gepaste begeleiding voor je terugkeer naar de arbeidsmarkt, dankzij aangepast werk, ander werk of een opleiding.
Meer informatie
- CM: https://www.cm.be/diensten-en-voordelen/ziekte-en-behandeling/ziekte-en-invaliditeitsuitkering/terug-naar-werk/aanvraag
- Solidaris Limburg: https://www.solidaris-vlaanderen.be/hulp-bij-terug-naar-werk#no-back
- Vlaams & Neutraal ziekenfonds: https://www.vnz.be/een-nieuwe-start-na-ziekte-meer-dan-100-vnz-leden-deden-het-je-de-afgelopen-maanden-voor/
- Liberale mutualiteit: https://www.lm-ml.be/nl/terug-naar-werk-traject-bij-de-terug-naar-werk-coordinator
- Helan (onafhankelijk ziekenfonds): https://www.helan.be/nl/arbeidsongeschiktheid/terug-naar-werk-traject/
- HZIV: https://www.caami-hziv.fgov.be/nl/het-terug-naar-werk-traject-tnw-t